Ми - ліцей!
Вітаємо! До спілкування приєднується Таміла Оксьом, група №13, професія «Кухар.Кондитер». У попередній розмові ми дізналися, що Тамілу в кулінарії приваблює творчість, можливість фантазувати та віртуозно, як справжня актриса, створювати з їжі справжні шедеври. Таміло, як реалізуються твої мрії сьогодні?
Відповім коротко. Професійно. Цікаво. Практично. Поясню: навчаючись в школі, я хотіла стати відомою акторкою, але все змінив лютий 2022 року. Я зрозуміла, що хочу бути корисною своїй країні, хочу створювати своїми руками добробут та благополуччя кожного. Хочу розбудовувати свою Державу, щоб вона стала сильнішою, багатшою. І надихнули мене на таке рішення волонтери, які ціною своєї праці та вмінь організовують харчування наших захисників.
І що, ти так швидко змогла відмовитись від своїх задумів?
Чому? Ні! Адже я знаю багато відомих представників шоу-бізнесу, які отримали професії лікарів, юристів, інженерів… То чому ж я не зможу працювати в інших сферах суспільного життя, адже професія «Кухар. Кондитер» також творча. Хіба не акторка я, коли вправно нарізую «соломкою» моркву, чаклую біля фаршированого судака? З неперевершеною акторською майстерністю оздоблюю тістечка та граціозно сервірую стіл для романтичної вечері?
Таміло, готуючись до інтерв’ю, ми дізналися, що твій тато хотів, щоб ти стала перекладачкою та займалася англійською мовою. Як щодо цього вибору?
Наголошую! Стверджую! В ліцеї я маю можливість удосконалювати мовні знання та вміння. Базові мовні компетентності дозволяють мені відмінно володіти професійною лексикою з кухарської та кондитерської справи. А щоб удосконалюватися, я записалася на курси англійської мови Сумського державного університету, які організовані в ліцеї.
Наступним блоком наших запитань буде розмова про державний професійно-технічний навчальний заклад «Синівський професійний аграрний ліцей». Чому ти обрала саме наш заклад освіти для здобуття професії?
Про ліцей дізналася від свого брата, який навчався тут за професією «Штукатур. Муляр. Водій автотранспортних засобів категорії «С». Зараз він працює за фахом «Будівництво» у місті Київ. Його враження щодо теоретичного та практичного навчання були найкращими. І тому, я не вагаючись, обрала для подальшого навчання Синівський ліцей, адже я знала, що тут працюють найдосвідченіші викладачі, найпрофесійніші майстри виробничого навчання. Педагоги, що турбуються про кожного з нас. Люди, які підтримують і надихають творити свій особистий успіх та успіх моєї Держави. Я вважаю, що кожна молода людина повинна отримати професію. І зробити це можна тільки в закладі професійної (професійно-технічної) освіти.
А чому ти так вважаєш?
Ви розумієте? Ось, наприклад, я хочу вести блог щодо здорового способу життя. Як же я буду розповідати іншим про здоров’я, не знаючи фізіології харчування, хімічного складу продуктів, не розуміючи суті фізико-хімічних процесів, які проходять під час різних технологічних процесів приготування їжі? Тобто, маючи професію, переді мною відкриваються нові можливості, перспективи, цікава кар’єра. У цьому ж контексті зауважу: мрію реалізувати підприємницький проект «Учнівський кафетерій». Тут також, погодьтеся, як же без знань основ кондитерії та кулінарії? І в цілому, я впевнена, що професія «Кухар. Кондитер» присутня у житті кожної людини: вона мотивує, дарує людям приємні емоції.
Тобто, переваги професії «Кухар. Кондитер» в чому?
Для мене – це можливість розвивати власний стиль, самовиражатися, постійно навчатися та вдосконалюватися. А головне, бути корисною для людей. Будувати своїми руками добробут кожного українця, велич Держави, створювати своєю працею достаток та добро.
Наша розмова наближається до кінця. Про які професійні родзинки ти дізналася під час навчання в ліцеї?
Актуальне запитання. Я вже вмію дуже швидко почистити рибу від луски, опустивши її на кілька секунд в киплячу воду; оживити зів’ялу зелень, поклавши її у воду, ледь розбавлену оцтом. І взагалі, всього за три неповних місяці навчання, я дізналася про безліч кулінарних секретів, але це тема для окремої і надзвичайно мальовничої розмови… До речі, в ліцеї мені цікаво навчатися нових справ: бути ведучою художніх та виховних заходів, організовувати флешмоб із правових питань, долучатися до акцій самоврядування ліцею...
І насамкінець, хотілося б почути твої побажання усім, хто сьогодні визначається де навчатися та яку професію обрати?
Беззаперечно, тільки заклад професійної (професійно-технічної) освіти, а саме – Державний професійно-технічний навчальний заклад «Синівський професійний аграрний ліцей». І звичайно ж, запрошую отримати професію «Кухар. Кондитер». Навчаючись у нас, ви створюєте особисті траєкторії зростання із впевненістю, що успіх буде завжди супроводжувати вас, а професія допомагати й надихати, підтримувати та любити.
Дякуємо, Таміло, за цікаву розмову. Бажаємо професійних перемог, здійснення всіх задумок, бажань, мрій.